Over schetsen in klei

Schetsen in klei is een verzamelnaam voor beelden die ik op locatie in natte klei opbouw en daar laat drogen.

Het droogproces dat klei doormaakt vind ik prachtig: van nat en sterk naar droog en kwetsbaar. Klei is zo mooi in zijn flexibele, zachte nog natte vorm, alles is dan mogelijk. Langzaam veranderd de klei in een leerharde vorm. Nu is de klei sterker dan je verwacht; vormvast en met een mooie glanzende huid. Als de klei droger wordt, krimpt de vorm een beetje en wordt de huid stoffig en kwetsbaar.

Stoel

Dit is mijn eerste beeld in natte klei; een stoel vol vingers. Stoel is ontstaan na het zien van een dansvoorstelling van Pina Bausch. Een danser werd door alle andere dansers geaaid. In eerste instantie een liefdevol gebaar maar door de herhaling en de duur veranderd zacht en teder in hard en ongemakkelijk. Ook de stoel is een zacht beeld als de klei nog nat en flexibel is. Langzaam droogt de klei en komen er barsten in het beeld.

Doordat de klei tijdens het drogen krimpt, laat de klei los. Hier zie je een detail van poëzie in klei, het voeteneinde van het bed. Je ziet dat de klei langzaam begint te drogen en krimpt. Er ontstaan barsten in het beeld.